xanax nursing xanax 2mg xanax recreational use

tramadol 50 mg ingredients buy tramadol online without a prescription tramadol high stories

there drug test soma soma price soma backless bras

hydrocodone dosage cough suppressant what is hydrocodone hydrocodone 10-500 tab

cheap generic xanax alprazolam 0.5mg xanax drug with alcohol

stare into valium colored skies order valium online oxy and valium bluelight

ambien side effects women ambien 10 mg ambien withdrawal joint pain

tramadol 50 mg what is it used for tramadol 50 tramadol with hydrocodone allergy

best high valium diazepam online buy valium from india

street value of 10mg ambien ambien without prescription ambien cr how long does it last

Genel|20 Mayıs 2010 03:10

Çikolata nasıl yapılır

Paylaş
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (henüz oy verilmemiş)
Loading...Loading...

Kakao taneleri (theobromacacao)  ağacı için en elverişli bölge olan ekvator kuşağındaki Batı Afrika, Batı Hint adaları ve Güney Amerika’da yetişir. Yeterli olgunluğa eriştiğinde tohumlar hasat edilir. Hasattan sonra yapılan mayalama ve kurutma aşamalarını modern üretim takip eder.

çikolata


Çikolata
, dünyanın en sevilen yiyeceklerinden biridir ve tropik kakao ağacının çekirdek adı verilen tohumlarından yapılır. Çikolataya  fıstık, fındık ve süt ilave ederek daha zengin tatlarda elde etmek mümkündür. Çikolata besin değeri yüksek, bedeni geliştiren ve enerji deposu olarak kabul edilen bir yiyecektir.

Çikolata Nasıl Yapılır

Kakao taneleri yabancı maddelerden temizlenir. Dış kabuğu kurutulur ve tadının zenginleşmesi için kabukları, tanelerin yenilir iç kısımlarından savrularak ayrılır. Harmanlama tadı etkileyen en önemli aşamalardan biridir. Burada keskin, güçlü ve yumuşak kakao tanelerinin oranları dikkatlice belirlenir. Kakao tanelerinin iç kısımları ezilir ve belirli kalibrasyona getirilmesi için öğütülür.

Ezilmiş çikolata likörünün işlenmesi, onun kakao tozu veya yenecek çikolata üretimi için kullanılıp kullanılamayacağına bağlıdır. Kakao tozu üretilecekse bir sonraki aşama kakao yağının çikolata liköründen ayrılmasıdır. Oluşan çikolata hamuru, her biri bir öncekinin dönme hızından daha fazla olan merdanelerde ezilerek belirli bir inceliğe getirilir. Daha lezzetli olması ve yüzeyinin pürüzsüz hale getirilmesi için özel olarak kullanılan makinalarda çalkalanır.

Konçlama adı verilen teknik biter bitmez kaynatıcılar kullanılarak çikolata ısıtılır ve sıvı kıvama getirilir. Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerle çikolata yumuşak ve pütürsüz hale getirilir. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır.

Çikolatanın Formülü
Kaliteli Çikolatanın Formülü:
% 56-70 kakao kuru maddesi, % 31 kakao yağı, % 29-43 şeker, % 1 lecitin ve saf vanilya özütü.
Seri Üretilmiş Sütlü Çikolatanın Formülü:
% 11 kakao kuru maddesi, % 3 bitkisel yağ, % 20 süt solids, % 65 şeker, % 1 lecitin ve sentetik vanilin.

Çeşitleri

Bitter çikolata: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.

Sütlü çikolata: Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 3.5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır

Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır.

Dolgulu çikolata: Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini içeren, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır.

Pralin: Toplam ürün ağırlığının en az % 25 i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata, beyaz çikolataların kombinasyonundan, karışımından veya herhangi birinden ya da dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolatadır.

Çikolata nasıl üretiliyor diye merak edenler videomuzu seyredebilirler.

133 Yorum

  • vayyyyyyyyyyyyyyyy be böyle bişey yoooooooooooooookkkk hepside ödevle ilgiliiiiiii nasıl yaaa bende de ödevle ilgili

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 2 Thumb down 2

  • odevim için çok teşekkür ederim

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 2 Thumb down 1

  • teşekür ederim ödevime yardımcı olduğunuz için

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 4 Thumb down 2

  • daha güzel olabilirdi

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 1 Thumb down 2

  • ben özet dedim siz hayvan kadar yazı gösterdiniz salak oğlu salaklar

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 2

  • Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3

  • çikolata yapan kadınlar da çikolata renginde

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  • fazla uzun

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  • çok sağol ödevim için

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  • HEM ÇİKOLATAYI ÇOK SEVERİM HEMDE ÖDEVİME YARDIMCI OLDU

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  • çok güzellllllll olmuş elinize sağlık ödevime çokkkkkkkkk yaaaaarrrrrrraaaaaaaadddddddddııııııııııııı

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  • Normally I really don’t read publish in websites, even so wish to state that this specific write-up really pressured everyone to take a look with and also undertake it! Ones crafting preference is astonished myself. Thanks a lot, fairly nice document.

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  • ödevime çok yardımcı oldunuz saolun

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  • işime cok yaradı tesekkürle :d

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  • çokk uzun

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0