Pastırma nasıl yapılır?

Sofralarımızda her zaman görmek istediğimiz hayvansal gıdalardan biri olan pastırmanın nasıl yapıldığını hepiniz merak ediyorsunuzdur. Pastırma hayvanın en kaliteli bölgelerindeki etlerden yapılmaktadır ve sofralarımıza bu ürünü almaya kalktığımızda kalitenin verdiği bir pahalılık söz konusu olmaktadır.

Pastırma Anadolu’ya tam olarak hangi tarihte geldiği bilinmemektedir fakat en eski şekillerde yapılan pastırmanın en iyi yapıldığı yer Kayseri’dir. Pastırma Türkler tarafından Rumeli’ye geçmiş ve lezzeti herkes tarafından sevilen bir yiyecek olduğundan dolayı burada da sevilen bir yiyecek haline gelmiştir.

pastırma nasıl yapılır

Pastırma aynı zamanda bir çok ev yemeklerinde ve böreklerde kullanılmaktadır. Pastırmayla yapılan bir yiyeceği bir de pastırma olmadan yaptığınızda arasındaki farkı gayet net bir şekilde anlayacağınızdan eminiz.

Pastırma Hayvanın bonfile ve kontrfile kısımlarındaki etlerini bir tuz havuzuna yatırılır. Suyun içinde tuzlanan etlerin suyunu çıkartmak için üzerine ağır maddeler konarak etlerin içerisindeki suları çıkartılması sağlanmaktadır. Bir müddet de böyle bekletilmesinin ardından tamamen suyun içerisinden çıkartılan etler bağlanarak kuruması için bekleniyor. Kuruması için kuru ve güneş görmeyen rüzgarlı bölgelere asılıyor.

Ülkemizdeki en iyi pastırmalarının da Kayseri’de yapılması kesinlikle bir tesadüf değildir. Kayseri pastırmanın yapımı için en ideal kuruluk, nem ve rüzgar olaylarına sahip bir ilimizdir.

En iyi pastırma sığır etinden üretiliyor. Öğütülmüş çemen tohumu, sarımsak. Tuz ve kırmızı biberden yapılan pastırma sosu, büyük parçalar halinde kesilen etlerin üzerlerine sürülüyor ve söylemiş olduğumuz iklim şartlarında kurutuluyor.

Bir sığırdan ortalama 60- 70 kilo birinci sınıf pastırma yapılırken, 20 – 30 kilo arasında da ikinci sınıf pastırma yapılmaktadır.

Pastırma alırken pastırmanın çok taze olmamasına dikkat edin. Taze pastırma kolay kesilmemektedir. Pastırmanın en lezzetli olduğu dönem ise söylediğimiz şartlarda 6 ay bekletilmesinden sonraki dönemdir.


“Pastırma nasıl üretilir” için 2 Yorum

  1. Talay Derin diyor ki:

    yORUM YAPMAYI ÇOK SEVİYORUM:gelelım pasrırmaya.ben çocukken rahmetli babam her cumartesi.istanbul.eminonündeki kapalı çarşıya benide götürür.evin kahvaltılıgını alırdık.o zamanlat pastırma normal her insanin alabilecegi bir yiyecekti.seneler sonra KAYSERİ-PINARBAŞI şantiyemizde Kayseri-Maraş yolunu yaparken.bol bol pastırma yemiştim ama inanıyorumk hep ikinci sınıf tı.Yine seneler sonra çok sevdigim pastırmayı kendim yapayım son radan o ettenmi şu ettenmi diye aglamayayaım dedim

    Kasaptam mis gibi etimi aldım.Çemenimide kendim kardım on kitaptan aldıgımon tarifin karışım ile pastırmamı yaptım çemenle sardım ve devamlı esen bir mahalde kurumaya bıraktım.günler sonra aldım kestim aman allahım ben doguştan pastırmacıymışımda bilmiyormuşum bir olmuş bir olmuş agzınıza layık KAYMAK MI ? KAYMAK bayıldım sevincimden

    harmandal oynadım sonra.eşim pek pastırma sucuk sevmiyor midesi rahatsız bu pastırmaları bu evde istemiyorum dedi.e karar vermem lazım ye pastırma veya hanım.karar verdi.pastırma dersem çok pahalıya mal olaçak bende boynuu büküp hanım dedim ve onun talimatları ile bir dag köyünde olan yazlık evimizin mutfagına astım ve unuttm.aradan aylar degti.ben yanlız köydeki evimdeydim hava birden fırtına kar yıldırım aman allahım kıyamet günü geldi çattı derken baktımkı az ekmegim var fakat ne yemek var nede katık.yagmur sel olmuş mapus kaldım.yarın açım diyordum.ninem derdi hızır so anda yetişir diye.açkarnımla .kebabları dönerleri düşnüp avunurkan başımda bir şimşek çaktı..aman allahım benim mutfakta asılı pastırmam vardı.uçtum füze ile iki metrae ilerideki mutfaga başım bir kaldırdımki.benim istenmiyen binbir reçete ile yapıtıgım Pastırmalar bana bakıp göz kırpıyorlar.DÜNYALAR BENİM oldu hemen çilingir sofranı kurum dışarıda kıyamet ama benim masamda pastırma eh hayatımda açkalmak üzere iken yediğim en büyük ziyafetti o.şimdi buradan DÜNYAYA sesleniyorum.PASTIRMA ALIN ALAMIYORSANIZ YAPIN VE BİR YERE ASIN yarın bilmiyoruz ne ola hazır gıda DİLİM dilim ver çoçuklarına aile aç kalmaz eh bir ikide yumurta olursa e-posta adresimi veriyorum benide ziyafeyinize davet edinz sakın bu nasihatımı kulagınızın arkasına atmayınız bir aileyi felakette açlıktan kurtarır.Benden bukadar gerisi size kalıyor………………

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Hasan diyor ki:

    çok ilginç ya, tadı süper ama biliyorum :)

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0



Yorum yapın