Öncelikle pastırma yapmak bir baharatçıya giderek et miktarınıza söylemeniz gerekiyor. Et miktarınıza göre baharatçı size baharatları verecektir.

Et istenilen büyüklükte kesilir. Bir tepsinin içerisine konur ve tepsinin içerisindeki etin her tarafı tuz ile kaplanır. Bu şekilde et 3 gün tuzda bekletilir. Et tuzda 3 gün boyunca bekletildikten sonra pişer ve kararmış bir duruma gelir. Üçüncü gün sonrasında etin üzerine bir ağırlık koyalım. Bunun nedeni pastırmada biriken siyah suyu dışarı atmaktır. Ağırlığın üstünde 2 gün boyunca bekletelim. Bu bekleyişten sonra çemenini yoğurup 2 gün dinlendirelim. Etin üzerine koyduğumuz ağırlığı 2 gün sonra kaldırdıktan sonra iyice yıkayıp ilk olarak koyduğumuz tuzdan arındıralım. Et böylece iyi bir şekilde süzülür. Eğer gerekiyorsa tülbent veya bir kağıt yardımıyla suyunu iyice alın. 2 gün önceden dinlendirdiğiniz çemeni her tarafını kaplayacak şekilde yarım santim kalınlığından sürelim. Bir tepsinin içerisinde yeterince soğuk bir odada bekletelim. Üçüncü günün sonunda pastırmanızı serin bir yere asarak kurumasını bekledikten sonra pastırmanız hazır bir duruma geliyor olacak. Afiyet olsun.


“Pastırma nasıl yapılır” için 3 Yorum

  1. burhan bal diyor ki:

    ya pastırma yedikten sonra 3 qün kokusu cıkmıyor evden,elimden felan.bu kokuyu çıkarmanın özel bi yolu var mı ? kayserililer özellikle size sotuyorum :)

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Cemre diyor ki:

    İnce ince kıyılıyor ya pastırma, işte o harika, pastırmanın asıl özelliği ince olması aslında, ne kadar ince o kadar harika

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0

  3. ahmet kozanoğlu diyor ki:

    tarifiniz annemin tarifine benziyor.bir videoyla anlatılsa daha iyi anlaşılır.
    etin tuzlu kendi suyu içinde beklemesi önemli bir püf noktası.yıkama safhasında
    ise 4-5 saat serin su içinde beklemesi, suyun bir kaç kez tazelenmesi, etin içindeki
    fazla tuzu alacaktır. tuzlu bir pastırmayı yüksek tansiyon hastası kişilerin yiyemiyeceklerini hesaba katmak lazım. tuzdan arınmış eti bezlere sarıp üzerine de
    ağırlık koyup 1 gece bekletiyordu annem.ardından bir iki gün de asıyor ve fazla sertleşmeden alıp çemene yatırıyorduk.tarifdeki gibi çemen içine yatan etler son safha olarak rüzgarlı, güneşli serin havada, dış mekanda kurutuluyordu.ekim kasım ayları – nemi az olan bölgeler- pastırma için idealdir.
    pastırma çemensiz olmaz.boy otu tohumunu öğütürler ve bu çemenin ana malzemesi olur.çok da faydalıdır.burhan bey; gülü seven dikenine de katlanmalı değil mi?
    ahmet kozanoğlu

    Bu yorumu beğendiniz mi? Thumb up 0 Thumb down 0



Yorum yapın