Asıl memleketi Arabistan olan kahve, 1500 lü yıllarda Anadolu’ya getirilmiş ve Türk ustalarının yaptığı özel pişirme tarifi sonrası Türk kahvesi adını almıştır.

Tahtakale’de açılan ilk Türk kahvesi satan dükkandan sonra kahve herkes tarafından çok sevilmiş ve tüm Anadolu’ya yayılmıştır.

Öncelikle iyi bir Türk kahvesi elde etmek için çekilme işleminin iyi yapılması gerekir. En ince çekilen Türk kahvesi çekirdeği en iyi Türk kahvesini verir. Türk kahvesi dünyada pişirilebilen en ince kahvedir.

Türk kahvesi nasıl yapılır

Türk kahvesi çekirdeğini öğüten elektrikli makineler çıkmış olsa da en lezzetli kahve çekirdeği elde çekilendir. Son yıllarda hazır satılan kahvelerler de oldukça lezzetli Türk kahveleri üretilebilir.

Türk kahvesini özel yapan temel neden ise pişirilmesinden gelir. Türk kahvesi diğer kahve çeşitlerinden farklı olarak cevzede kaynatılarak yapılır.

Türk kahvesinde kullanılacak kahvenin kalitesi kadar suyun kalitesi de önemlidir. Klor ve kireç Türk kahvesinin tadını bozan iki ana unsur olarak bilinir.

Türk kahvesi nasılyapılır sorusuna verilecek en iyi cevap “sabırla “ olacaktır. Eğer göz kararı ölçü tutturamazsanız kahve fincanını ağzına kadar su ile doldurun. Suyu cezveye boşaltın.

Cezveye her bir fincan için içi çay kaşığı Türk kahvesi katın. Eğer şeker ilave edilecekse bu aşamada edin. Sonradan katılan şeker kahvenin içinde tam olarak erimeyecektir. Türk kahvesinin makbül olanı şekersizdir.

Kahve kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. Yüksek ateşte pişirmek kahveyi yakar. Bu nedenle Türk kahvesi olabildiğince düşük ateşte yapılır.

Kısa zaman içinde köpük oluşmaya başlar. Bu köpüğü fincanın içine katın. Bir kez daha köpük oluşacaktır. Bu köpüğü de fincana katın. Son olarak kahveyi taşmasına kadar bekleyin ve taştığı anca fincana doldurun.

İyi Türk kahvesi köpüklü olandır. Bu nedenle kahve tiryakileri tadı kadar köpüğüne de dikkat ederler. Sanılanın aksine köpüksüz Türk kahvesi duru değildir ancak tam kıvamına ulaşmış da sayılmaz.


Yorum yapın